Oud en Nieuw

De opdracht luidde: maak een foto met als onderwerp Oud en Nieuw. In de bijeenkomst van januari was de geur van oliebollen, kruitdamp en glühwein verdwenen. Het nieuwe jaar was al weer gewoon, maar gelukkig hadden we de foto’s nog.

In Groningen staat de Academie Minerva. Twee hier opgeleide fotografen hebben het thema Oud en Nieuw wel heel bijzonder in beeld gebracht.

Marlies Hulzebos fotografeert met behulp van technieken uit de begintijd van de fotografie. Zij gaat hiermee steeds verder terug in de tijd, en wil uiteindelijk uitkomen bij het allereerste begin. Een van de portretten die zij gemaakt heeft doet mij altijd even extra kijken. Het is een in zwart-wit tevoorschijn komend vrouwenhoofd zonder uitgesproken gelaatstrekken. Je zou de vrouw op de foto niet herkennen als je haar op straat tegenkwam, en toch maakt de foto op mij een enorme indruk. Want het gezicht leeft, en geeft stof tot nadenken. Wie is deze vrouw? Wat denkt ze?
Marlies maakt met oude technieken prachtige nieuwe beelden.

Frank Verhulst werkt totaal anders dan Marlies. Waar bij haar veel van het toeval afhangt, ensceneert hij zijn foto’s met behulp van de computer tot op de millimeter. De gezichten van de modellen zijn veranderd, ook hen zou je op straat niet herkennen. Het zijn ijsprinsessen geworden, in kleding uit lang vervlogen tijden. Het zijn fascinerende portretten. Emotie versteend tot perfectie.
De stillevens die Frank maakt zijn geïnspireerd op de schilderijen van oude meesters.
Oude voorwerpen worden gerangschikt en tot in detail gefotografeerd.
Frank herschept met nieuwe technieken oude beelden.

Je kunt beide fotografen vinden op Google.

Martha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.