Ouderdom

De tweede expositie van onze fotogroep in De Eiberhof is voorbij.

De lijsten zijn opgeslagen tot het moment waarop de foto’s worden vervangen en een serie nieuwe wordt ingelijst voor een volgende gelegenheid. Het is altijd spannend om je foto in te leveren. Een publiek dat je niet kent, gaat oordelen over jouw werk.

Het thema van deze expositie was: ouderdom, een veel voorkomend thema in de beeldende kunst. Rembrandt heeft zichzelf onverbloemd geportretteerd als oude man. Er is een schilderij van zijn moeder, een oude vrouw met een prachtige schoonheid. De ouderdom is niet weggepoetst, maar met liefde en respect neergezet. Ook zijn er talloze gedichten en liedjes over dit onderwerp geschreven. Het respect dat de ouderdom verdient zag ik terug in deze expositie, in de ouderdom van voorwerpen, mensen, bomen, huizen.

Er zijn een aantal reacties binnengekomen van kijkers. Zo was er iemand die de geschreven toelichting erg duidelijk vond, en een ander vond dat het werk erg goed geordend was opgehangen. Ook waren er twee fijne schriftelijke reacties, die duidelijk maakten dat we er in geslaagd zijn om ons thema goed voor het voetlicht te brengen.

Ouderdom: de scherpe lijnen vervagen, de kleuren worden valer, er komen gebreken. Maar echte schoonheid is niet alleen dat wat jong is, ongeschonden of helder. De schoonheid van ouderdom ligt in wat ons oog achter de onvolmaaktheid ziet! De wijsheid die een lang leven kan meebrengen, de volharding van een eeuwenoude eik, het verhaal van een oud voorwerp.

We gaan voor de volgende expositie!

Martha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.