Herhaling

Voor de tweede keer in een jaar zijn we in lockdown. Voor de tweede keer moest ik opeens weer buiten in de rij staan om bij de drogist naar binnen te mogen. En ik kreeg een sterk gevoel van onbehaaglijkheid en onwerkelijkheid, omdat de eerste keer voor mij nog niet de mogelijkheid inhield dat dit driekwart jaar later weer zou gebeuren. De herhaling van de gebeurtenis maakte veel meer indruk dan de eerste keer.

“Ik herhaal” riep de leraar Nederlands met nadruk als hij de dicteerzin nog eens voorlas. Herhaling is de uitlichting van wat belangrijk is op dat moment. Herhaling doet je waarnemen. Want wat zou één zandrichel zijn op een strand? Je zou hem niet eens opmerken. Eén grasblok van beton? Je zou er geen enkele aandacht aan schenken. En kijk eens hoe fascinerend herhaling ze heeft gemaakt. Die prachtige kromgroeiende bomen worden buitengewoon interessant doordat het een lange rij vormt. Aan een enkele kromme boom zou je met een terloopse blik zijn voorbijgelopen. Herhaling wordt gebruikt in de architectuur, tuinarchitectuur, beeldhouwkunst, dichtkunst, schilderkunst, in de literatuur en in de muziek. Fotogroep InFocus heeft deze keer het thema “herhaling” als opdracht gekregen. Kijk naar de foto’s en ontdek waar de fotografen herhaling gevonden hebben.

Genoeg gezegd. Nu hou ik op, voor ik in herhaling val. Maar deze opdracht vind ik wel voor herhaling vatbaar!

Martha

Eén antwoord op “Herhaling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.