Vierkant

Op 25 juli 2021 overleed Eddy Posthuma de Boer, een van de bekendste Nederlandse fotografen. Naar aanleiding van zijn dood herhaalde het programma Kunststof op Radio 1 een interview met hem.
Hij vertelde daarin een verhaal dat me is bijgebleven. Eddy had op een gegeven moment bedacht dat hij de mensen nu eens van de rugkant wilde fotograferen inplaats van en face. Grootheden van over de hele wereld hebben hem dus hun rug laten zien. Een van die mensen was Ai Wei Wei, de Chinese conceptuele kunstenaar, die op dat moment weer eens huisarrest opgelegd had gekregen.
Na een hoop gedoe mocht Eddy Ai Wei Wei opzoeken voor het portret maar de locatie bleef noodgedwongen beperkt tot de armoedige binnenplaats.
De foto werd gemaakt, zo goed en zo kwaad als het ging. Thuisgekomen ontdekte Eddy dat hij zonder het te vermoeden de allermooiste foto uit de hele reeks had gemaakt, want op de foto zat naast Ai Wei Wei een kat pontificaal met de rug naar de fotograaf gedraaid!
Hij was zo bezig geweest met het fotograferen van de rug van Ai Wei Wei dat hij de kat totaal niet had opgemerkt!
Een van de opdrachten die wij deze vakantie meekregen was: maak een vierkante foto van iets vierkants! Een leuke en bijzondere opdracht, die mij best veel hoofdbrekens heeft gekost. De vierkanten liggen veel minder voor het opscheppen dan je zo zou zeggen. Het is me gelukt een vierkant te vinden en er een bevredigende foto van te maken. Maar ik denk niet dat ik ooit een foto van een vierkant zou maken waar ook nog iets onverwachts op te zien zou zijn. Daarvoor is het onderwerp voor mij te specifiek, en de ruimte binnen het vierkant te beperkt.
We zijn voor de eerste keer als club weer gewoon bij elkaar geweest. Ik was er niet bij, en heb nog niet de foto’s van de andere leden gezien. Maar ik ben er wel heel benieuwd naar! Want misschien hebben de anderen juist wel allerlei creatieve toevalligheden vastgelegd.
Misschien zelfs wel een kat….

Martha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.