Fotograferen is kijken


Soms krijg je van iemand het advies: doorbreek eens je patroon. Stap eens uit je comfort zone. Doe de dingen eens anders. Bekijk het eens van een andere kant.
Of je krijgt het advies om juist wat orde in je leven te brengen.
Leef wat meer volgens een patroon.
En beide aspecten kun je terugzien in de foto’s die we hebben gemaakt. Het doorbreken van de regelmaat of juist het accent leggen op het patroon. zoals in de metselpatronen van de gebouwen van de Amsterdamse School. Een leuke bijzonderheid is wat Louk, die de foto maakte, ons vertelde over het ontstaan van die patronen. De inspiratiebron voor de architecten kwam voor een deel uit Indonesië. Je ziet o.a. de vlechtwerken van de manden terug in het metselwerk.
Fotograferen is kijken. En deze opdracht nodigde daartoe uit!
Jan had oog voor de kunstzinnige patronen aangebracht op een gevel, en Klaas zag het patroon in iets alledaags als een rij vrachtwagens op een parkeerplaats. Mooi was het doorbreken van de regelmaat van de gulden snede die we kennen van de uitgebloeide paardebloem, maar die nu door regen en wind veranderd is in iets waar een heel andere schoonheid in te zien valt, en die Karen heeft vastgelegd in een vierkant patroon.
Bij de foto van Nieske realiseerde ik me opeens dat juist het patroon het sterke gevoel oplevert dat je krijgt bij een oorlogskerkhof. De strakke ordening wijst je op het grote aantal graven.
Fotografen is kijken. Hoe vaak ben ik over zo’n begroeide open grindtegel gelopen zonder er bewust naar te kijken? Marijke keek en zag het patroon. Heike maakte een sfeervolle opname, waarin zowel de mens als de zon een patroon doorbreken. De stronk van de gekapte boom die Homme fotografeerde vertelt ons zijn levensgeschiedenis door een prachtig patroon van jaarringen. Van Luc is de foto van het raam dat symmetrisch het metselwerk doorbreekt en de wereld weerspiegelt
Pieter, die ons deze opdracht meegaf, fotografeerde de zwemmende eend die in het water patronen maakt en daardoor de gladheid van het oppervlak doorbreekt met als bonus nog een vis die erdoorheen zwemt. En Alfred en Martha zagen elk een eigenwijs bruin ei een patroon doorbreken.
Frank tenslotte laat ons in zijn foto zien dat je de wereld aan de andere kant van het hek helder kunt zien als je het patroon doorbreekt en een kijkgaatje maakt. Maar dan moet je wel door het gemaakte gat willen kijken. Of fotograferen. Want fotograferen is kijken!
Martha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.