Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg in Slochteren is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de 18de eeuw haar huidige uiterlijk. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn restanten van de formele barokke aanleg bewaard gebleven, zoals de karakteristieke middenas. Op het voorterrein staat het schathuis waarin nu een restaurant is gevestigd. Er tegenover staat het koetshuis waarin zich de museumwinkel en de expositieruimtes bevinden. In het park staan 17de en 18de eeuwse zandstenen tuinornamenten. De borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en groeide uit tot borg met invloedrijke bewoners. De laatste bewoners, de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkochten de borg in 1972 aan de Gerrit van Houten Stichting. Na restauratie werd de Fraeylemaborg museum.

Opdracht 1 Het is inmiddels enkele weken herfst en dan betekent paddenstoelentijd! Zoek een paddenstoel en maak daar, vanuit een laag standpunt, een foto van. Advies: neem een vuilniszak o.i.d. mee om op te kunnen zitten/liggen.

Opdracht 2 Maak een foto van de reflectie van een onderwerp naar keuze. Reflectie kan in één van de waterpartijen in het park maar ook in één van de ramen van borg of koetshuis.

Opdracht 3 In het park staan een groot aantal eeuwenoude bomen. Deze zijn soms prachtig gevormd en hebben bijzondere vergroeiingen. Er staan en liggen ook de nodige dode bomen en half vergane resten van bomen met hele bijzondere vormen. Zoek zo’n dode boom met een bijzonder vorm of vergroeiing en maak daarvan een foto. Zorg er voor dat uit de foto nog wel blijkt dat het om een boom gaat.

Opdracht 4 indien we als fotografen aan de bovenstaande opdrachten niet kon voldoen, mocht je ook vrij werk inleveren.